Gniazda z mięsa mielonego. Czegoś tak dobrego jeszcze z pewnością nie próbowałaś.
5 639
Gniazda z mielonego mięsa z jajkiem to dobra alternatywa dla zwykłych kotletów. Danie pieczone jest w piekarniku, dzięki czemu jest dużo smaczniejsze i zdrowsze niż mięso smażone na patelni.
Potrawa wygląda niecodziennie i apetycznie. Podając ją z ulubionymi ziołami ozdobisz odświętny czy imprezowy stół, mile zaskoczysz gości i domowników. Możesz wybrać mięso mielone według swojego gustu i dodać do niego ulubione przyprawy, aby uzyskać piękny aromat.
Mielona wieprzowina – 250 g
Mielona wołowina – 250 g
Bułka pszenna – 1 sztuka
Mleko – 1 szklanka
Cebula – 1 sztuka
Marchewka – 1 sztuka
Jajko – 6 sztuk
Olej słonecznikowy – 10 ml
Ulubione zioła – do smaku
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę na drobnej tarce. Bułkę zamocz w mleku na 10-20 minut, odciśnij nadmiar płynu.
W misce połącz dwa rodzaje mięsa mielonego, warzywa, bułkę i jedno jajko. Dodaj sól i pieprz Podziel mięso mielone na 5 części i uformuj z nich gniazda.
Posmaruj blachę do pieczenia olejem słonecznikowym lub przykryj folią, ułóż gniazda mięsa mielonego. Do każdego wbij po jednym surowym jajku i posól.
Piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni. Udekoruj gotowe danie ziołami, podawaj z dowolnymi dodatkami np. ryżem, ziemniakami lub sałatką warzywną.
Ten przepis to świetny pomysł na obiad, pamiętaj o jego zapisaniu i podzieleniu się ze znajomymi!