Moja rodzina jest zachwycona tym daniem. Gniazda mięsne „Kilimanjaro” – Prawdziwe odkrycie kulinarne

Jeśli chcesz zachwycić rodzinę lub znajomych jakimś niecodziennym daniem to warto przygotować – gniazda mięsne. Swoim wyglądem nie tylko zachęcą do jedzenia, ale sprawią, że dzień stanie się wyjątkowym.

Do przygotowania dania potrzebujemy:

  • mielonej wołowiny (400 g),
  • 1 cebuli,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 4 ziemniaków,
  • 1 jajka,
  • pół pęczka pietruszki,
  • mieloną paprykę (1 łyżeczka),
  • tymianku (1 łyżeczka),
  • gałkę muszkatołową (1/3 łyżeczki),
  • 4 łyżek oleju słonecznikowego,
  • masła (40 g),
  • mąki pszennej (około 1 łyżki),
  • mleka (50 ml),
  • twarogu (50 g),
  • koncentratu pomidorowego (1,5 łyżki),
  • wody (300 ml),
  • soli (2,5 łyżeczki),
  • mielonego pieprzu czarnego (1/2 łyżeczki),
  • sera najlepiej cheddar (30 g),
  • trochę posiekanego koperku do smaku

Przystępujemy do działania.

Rozpoczynamy od obrania cebuli i czosnku. Ścieramy je na tarce i mieszamy ze sobą, dodajemy mielone mięso wołowe, jajko, mąkę, tymianek, paprykę i posiekaną pietruszkę do smaku, pieprz i 1 łyżeczkę soli oraz olej słonecznikowy.

Ręcznie mieszamy całość na jednolitą masę. Posmarowanymi olejem roślinnym rękoma odrywamy po kawałku mięsa i formujemy z niej kulkę, odkładamy ją na blaszkę do pieczenia i tak postępujemy z resztą masy, aż do jej wykończenia. W każdej kulce formujemy palcami rowek tak, aby powstało gniazdko. Rozgrzewamy piekarnik do 180 ˚C i pieczemy potrawę przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać nasze gniazda. Ziemniaki gotujemy w całości w posolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je ze skóry, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę soli i ugniatamy puree. Na końcu dodajemy twaróg i razem mieszamy.

Łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i pół łyżeczki soli w sos i polewamy nim upieczone gniazda tak, aby spód blaszki był całkowicie przykryty. Gniazda wypełniamy przygotowaną masą ziemniaczano-twarogową (można to zrobić np. za pomocą szprycy cukierniczej czy rękawa.

Całość posypujemy startym serem cheddar i wstawiamy do nagrzanego do 200 ˚C piekarnika na około 25 minut. Po zapieczeniu sera potrawę można posypać drobno posiekanym koperkiem i cieszyć się pochwałami gości.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!