Gniazdka cukinii z mięsem mielonym to świetna opcja na pyszny obiad lub kolację. Proste, szybkie i smaczne – spróbuj!
Umytą i obraną cukinię zetrzyj na grubej tarce, umieścić w głębokiej misce, posól i odstaw na 7-10 minut.
Do miski blendera włóż 1 obrany ząbek czosnku, posiekaną cebulę i umytą pierś kurczaka. Zmiel składniki. Dodaj sól, czarny pieprz i paprykę, wszystko dobrze wymieszaj.
Uformuj mokrymi dłońmi 7 klopsików z mięsa mielonego. Cukinię odciśnij z płynu, wymieszaj z ugotowanym ryżem, 100 g startego sera, 2 jajami, ziołami prowansalskimi, dwoma posiekanymi ząbkami czosnku i drobno posiekanym koprem.
Uformuj mokrymi rękami 7 kulek z masy cukinii, umieść je w natłuszczonym naczyniu do pieczenia, zrób małe wgłębienia na środku każdej kulki.
Umieść mały kawałek sera po środku każdego klopsika, a klopsy kolejno w środku wgłębień masy z cukinii. Przełóż smakołyk do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
5 minut przed końcem gotowania wyjmij formę z piekarnika, posmaruj danie mlekiem wymieszanym z 1 żółtkiem. Włóż naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.