Puszysty i delikatny włoski wypiek w 15 minut. Świetna pyszna przekąska. Nikt się jej nie oprze.

Miejscowi twierdzą, że to pachnące ciasto jest poprzednikiem słynnej pizzy. W wysokiej temperaturze płaski placek zamieniając się w puszysty i delikatny wypiek. I jest o wiele smaczniejszy, jeśli jest pieczony z mozzarellą.

Focaccia z serem przypomina nieco włoską pizzę, ale już bez pomidorów i sosu. W domu jest często podawana nawet jako główna posiłek, ale możesz się nią delektować również w pracy, czy zabrać na piknik jako świetną przekąskę.

Focaccia z serem

Składniki

  • Mąka pszenna 500 g
  • Mleko 300 g
  • Cukier 25 g
  • Drożdże 5 g
  • Sól 2 szczypty
  • Masło 80 g
  • Jajko 2 sztuki
  • Mozzarella 200 g

Przygotowanie:

Wymieszaj 250 ml ciepłego mleka, cukier i drożdże w głębokim pojemniku. Ubij jedno jajko osobno i dodaj do mieszanki mlecznej.

Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy mlecznej. Zagnieć ciasto. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i ponownie ugnieć..

Przenieś ciasto do głębokiej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, aż ilość ciasta podwoi się.

W międzyczasie pokrój mozzarellę na cienkie paski.

Weź okrągłą blachę i przykryj pergaminem. Rozłóż równo ciasto na blasze do pieczenia.

Za pomocą noża zrób nacięcia na cieście, jak na obrazku poniżej. Włóż do nich mozzarellę. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto ponownie wzrośnie.

jak gotować focacciajak gotować włoską focacciajak gotować focaccia z serem

Ubij jajko 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Posmaruj ciasto przygotowaną mieszanką.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 ° C.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!