Puszysty i delikatny włoski wypiek w 15 minut. Świetna pyszna przekąska. Nikt się jej nie oprze.
43 625
Miejscowi twierdzą, że to pachnące ciasto jest poprzednikiem słynnej pizzy. W wysokiej temperaturze płaski placek zamieniając się w puszysty i delikatny wypiek. I jest o wiele smaczniejszy, jeśli jest pieczony z mozzarellą.
Focaccia z serem przypomina nieco włoską pizzę, ale już bez pomidorów i sosu. W domu jest często podawana nawet jako główna posiłek, ale możesz się nią delektować również w pracy, czy zabrać na piknik jako świetną przekąskę.
Składniki
Mąka pszenna 500 g
Mleko 300 g
Cukier 25 g
Drożdże 5 g
Sól 2 szczypty
Masło 80 g
Jajko 2 sztuki
Mozzarella 200 g
Przygotowanie:
Wymieszaj 250 ml ciepłego mleka, cukier i drożdże w głębokim pojemniku. Ubij jedno jajko osobno i dodaj do mieszanki mlecznej.
Przesiej mąkę, wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj do masy mlecznej. Zagnieć ciasto. Dodaj masło w temperaturze pokojowej i ponownie ugnieć..
Przenieś ciasto do głębokiej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, aż ilość ciasta podwoi się.
W międzyczasie pokrój mozzarellę na cienkie paski.
Weź okrągłą blachę i przykryj pergaminem. Rozłóż równo ciasto na blasze do pieczenia.
Za pomocą noża zrób nacięcia na cieście, jak na obrazku poniżej. Włóż do nich mozzarellę. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu, aż ciasto ponownie wzrośnie.
Ubij jajko 2 łyżkami mleka i szczyptą soli. Posmaruj ciasto przygotowaną mieszanką.
Piecz przez 15 minut w temperaturze 200 ° C. Smacznego!