Filet z kurczaka „Niespodzianka” – przygotuj się, by być mile zaskoczonym jego pysznym smakiem

Dania z tego wyjątkowego mięsa pojawiają się w naszych domach prawie codziennie. Wydaje ci się, że wszystkie sposoby na jego przyrządzenie są Ci już znane i stale robisz te same. Dziś chce Ci pokazać coś zupełnie nowego, kulinarne arcydzieło!

To oryginalne danie nazywa się „Niespodzianka”. I naprawdę, przygotuj się, by być mile zaskoczonym jego pysznym smakiem. Filet, kilka pomidorów, ziemniaków, cebuli – proste i znajome składniki. Ale jak przygotowane!

Składniki

  • Filet z kurczaka 1 kg
  • Mleko 200 ml
  • Ziemniaki 5 sztuk
  • Cebula 2 sztuki
  • Pomidor 3 sztuki
  • Jajko 2 sztuki
  • Czosnek 2-3 ząbki.
  • Twardy ser 200 g
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Śmietana 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Zioła pęczek

Przygotowanie

1. Potnij kurczaka na średnie plasterki. Zalej mięso mlekiem. Pozostaw w lodówce na 60 minut, może być dłużej.

2. Gdy mięso jest w lodówce, wykonaj okrągłe „kubki foliowe”, składając je w kilka warstw foli aluminiowej. Nasmaruj formy olejem roślinnym. Przenieś na blachę do pieczenia.

3. Pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Połóż na spodzie formy. Połóż na wierzchu cienko pokrojoną cebulę, a następnie kurczaka.

4. Ubij jajka ze śmietaną. Wlej mieszankę na  kurczaka. Na górę ułóż cienko pokrojone pomidory. Posyp posiekanym czosnkiem i startym serem

5. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C Włóż blaszkę z foremkami do piekarnika na 40 minut.

6. Przed podaniem posyp posiekanymi ziołami.

Myślisz, że twoim przyjaciołom spodoba się ten przepis? Udostępnij!

Filet z kurczaka „Niespodzianka” – przygotuj się, by być mile zaskoczonym jego pysznym smakiem

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!