Faszerowane pieczarki idealne na obiad. Rewelacyjny smak – mój ulubiony przepis na ich przyrządzenie.
Niewielkie danie, które podaje się przed zamówionym posiłkiem to tzw. „czekadełka” – dziś coraz większa liczba restauracji decyduje się na ich podawanie.
- Na przygotowanie potrzebujesz 15 minut;
- Czas gotowania to 30 minut;
- Danie gotowe w 45 minut;
- Ilość składników przewiduje 5 porcji;
- kalorie: 150kcal
Składniki:
- 500g dużych pieczarek ( w większych marketach są dostępne pakowane pieczarki, przeznaczone do faszerowania);
- 250g mięsa mielonego ( najlepiej z łopatki bądź szynki wieprzowej);
- natka pietruszki – drobno posiekana;
- 1 cebula;
- czosnek – 3 ząbki;
- pół szklanki startej mozzarelli;
- łyżka bułki tartej;
- pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki;
- łyżeczka oregano;
- pieprz;
- sól
Czas oczekiwania na główny posiłek ma nam urozmaicić właśnie czekadełko.
Jego zadaniem jest zaspokojenie pierwszego, najczęściej silnego głodu. Faszerowane pieczarki z serem i mielonym mięsem są jedną z najczęściej spotykanych przystawek w polskich domach.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Umyj pieczarki i pozbaw je oczyść
– dzięki temu przygotujesz miejsce na farsz. Posiekaj nóżki i podsmaż wraz z pokrojoną cebulą na rozgrzanym masełku.
Mięso wymieszaj dokładnie w misce z przyprawami, wcześniej podsmażonymi nóżkami pieczarek,
bułką tartą i natką pietruszki. Możesz doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wypełnij kapelusze przygotowanym farszem tak, aby utworzył się mały kopiec. Ułóż je na blaszce i wstaw do piekarnika.
Piecz ok. 20min. Po tym czasie wyjmij pieczarki, posyp je serem i ponownie wstaw na 10 minut do momentu zapieczenia się sera.
Wyjmij blaszkę, teraz możesz przystąpić do przygotowania dekoracji pieczarek natką pietruszki. Jeśli mięso wieprzowe nie jest twoim ulubionym rodzajem mięsa – możesz wymienić je na każde inne według własnych preferencji.
Wołowe mięso mielone szczególnie komponuje się z faszerowanymi pieczarkami, gdyż puszczane z nich
soki podczas pieczenia świetnie wnikają w pieczarkę, dzięki czemu jest ona miękka i wręcz rozpływająca się w ustach.