Ciasto „Dzika orchidea”. Pyszna warstwa galaretki na biszkoptowej poduszce pod czekoladowym musem

Ciasto ” Dzika orchidea” jest tak samo piękne i ma soczysty kolor jak kwiat od którego nazwa deseru pochodzi!

Pyszna warstwa galaretki na biszkoptowej poduszce pod czekoladowym musem. Brzmi kusząco, prawda? Ten owocowy to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam, dlatego z chęcią zdradzę Ci jego sposób wykonania!

Składniki

  • Mąka pszenna – 50 g
  • Jajko – 2 sztuki
  • Skrobia ziemniaczana – 20 g
  • Skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka
  • Cukier – 70 g
  • Woda – 650 ml
  • Galaretka pomarańczowa – 1 sztuka
  • Pomarańcza – 1 sztuka
  • Mandarynka – 4 sztuki
  • Gorzka czekolada – 200 g
  • Śmietana – 400 ml
  • Żelatyna – 12 g
  • Kakao – 1 łyżka
  • Cukier puder – 3 łyżki

Przygotowanie

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij mikserem. Dodaj przesianą mąkę, skrobię i skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Ciasto przelej na natłuszczoną blachę i piecz 17 minut w temperaturze 180 stopni.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Schłodzone ciasto ułóż w formie do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Ułóż na nim mandarynki i pokrojone pomarańcze i wlej 8 łyżek galaretki. Wstaw do lodówki na 20 minut.

Następnie wlej resztę galaretki i wstaw do lodówki na 5 godzin, do momentu aż galaretka stężeje. Rozpuść żelatynę w wodzie i pozwól jej spęcznieć. W tym czasie podgrzej 70 ml śmietanki i rozpuść w niej czekoladę.

Ubij 300 ml śmietany z 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę wywieszaj z 30 ml pozostałej śmietany. Dodaj mieszaninę do czekolady, połącz z pozostałą śmietaną i dobrze wymieszaj. Galaretkę polej musem i wstaw do lodówki (na około 4 godziny). Wyjmij deser z formy i posyp kakao.

Oczywiście do wykonania ciasta możesz użyć swoich ulubionych, sezonowych owoców i jak i różnego rodzaju galaretki, dzięki czemu za każdym razem możesz się cieszyć innym smakiem przygotowanego deseru! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!