Pyszna warstwa galaretki na biszkoptowej poduszce pod czekoladowym musem. Brzmi kusząco, prawda? Ten owocowy to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam, dlatego z chęcią zdradzę Ci jego sposób wykonania!
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i ponownie ubij mikserem. Dodaj przesianą mąkę, skrobię i skórkę z pomarańczy, wymieszaj. Ciasto przelej na natłuszczoną blachę i piecz 17 minut w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Schłodzone ciasto ułóż w formie do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Ułóż na nim mandarynki i pokrojone pomarańcze i wlej 8 łyżek galaretki. Wstaw do lodówki na 20 minut.
Następnie wlej resztę galaretki i wstaw do lodówki na 5 godzin, do momentu aż galaretka stężeje. Rozpuść żelatynę w wodzie i pozwól jej spęcznieć. W tym czasie podgrzej 70 ml śmietanki i rozpuść w niej czekoladę.
Ubij 300 ml śmietany z 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę wywieszaj z 30 ml pozostałej śmietany. Dodaj mieszaninę do czekolady, połącz z pozostałą śmietaną i dobrze wymieszaj. Galaretkę polej musem i wstaw do lodówki (na około 4 godziny). Wyjmij deser z formy i posyp kakao.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.