Dwa mleka – Szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia. Mój przepis na wszystkie okazje!
Deser „Dwa Mleka” to najprostszy i bardzo smaczny deser bez pieczenia.
Szybki w przygotowaniu i idealny, gdy złapie nas ochota na coś słodkiego. Puszysty, słodki i mleczny deser, który można podać na zimno do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
- Mleko 300 ml
- Skondensowane mleko 150g
- Skrobia kukurydziana 50g
- Wiórki kokosowe 30g (do posypania)
Przygotowanie:
Do 50 gramów skrobi kukurydzianej należy dodać odrobinę mleka i wymieszać, aby nie utworzyły się grudki.
Do garnka dodać pozostałą część mleka oraz wlać mleko skondensowane.
Do całości dodać wcześniej wymieszaną skrobię z mlekiem. Całość dobrze wymieszać i wstawić garnek na mały ogień.
Gotować masę, aż zgęstnieje cały czas mieszając.
Krem należy dobrze zagotować, aby skrobia nie była wyczuwalna w smaku. Masę przelać do foremki lub brytfanny i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Gdy masa stężeje wyciągnąć na deskę do krojenia i podzielić na równe kwadraciki.
Każdą kostkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (można użyć cukru pudru lub kakao).