Przepis, z którym chciałbym się z Wami dziś podzielić znam już kilka ładnych lat. Do dziś kiełbasa z udka kurczaka króluje na domowych kanapkach.

Udka z kurczaka nie muszą kojarzyć się z tylko jedną formą przyrządzenia- czyli pieczeniem. Ten przepis na pewno Cię zaskoczy. Nauczyłam się go robić kilka lat temu. Teraz jest to podstawowy rodzaj wędliny w moim domu.

Robiąc ciągłe zakupy, nie tracę czasu na podchodzenie do lady mięsnej. Kiedy zrobiłam po raz pierwszy tę wędlinę to zrozumiałam, że żadna sklepowa receptura nie dorównuje domowej kiełbasie!

Zawsze myślałam, że moja teściowa wykonuje najlepsze wyroby mięsne. Kiedy spróbowała mojej kiełbasy, od razu poprosiła o przepis. Do zrobienia tej kiełbasy nie potrzeba wielu składników. Wystarczy 1 kg udek z kurczaka oraz 1 godzina wolnego czasu. Gdy raz spróbujesz zrobić ten przysmak, już nigdy nie poprosisz o inny przepis.

Składniki

  • udka z kurczaka 〈1 kg〉
  • ząbek czosnku 〈3 sztuki〉
  • sól i pieprz mielony, papryka słodka i ostra do smaku

Sposób wykonania

W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. Oddzielić je od kości, zalać wodą i ugotować. Kiedy już będzie gotowe trzeba je drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę lub rozgnieciony czosnek.

Całą powstałą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Potem przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 10-12 godzin.

Po tym czasie mięso przełóż na folię do pieczenia posypaną papryką. Tak powstałą masę zwiń w roladę i przewiąż sznurkiem. Kiełbasę przełóż do naczynia żaroodpornego lub blaszki i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę.

Po tym czasie możesz cieszyć się smakiem domowej, naturalnej kiełbasy.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!