Domowy chleb żytni zawiera tylko 117 kcal na 100 g. Może być bezpiecznie spożywany nawet przez osoby na ścisłej diecie. Osoby z wykształceniem medycznym wiedzą, że odpowiednio przygotowany ciemny chleb z otrębami bez drożdży poprawia pracę jelit, oczyszcza naczynia krwionośne, jest zalecany w przypadku cukrzycy i skutecznie zapobiega otyłości.
Ma łagodny smak i szybko się go przygotowuje. W przepisie użyłam nasion lnu, ale może to być dynia lub inne nasiona.
Składniki:
Wymieszaj sodę z kefirem i sokiem z cytryny. Następnie dodaj sól, cukier i mieszaj, aż kryształki całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodaj oliwę z oliwek i otręby (w tym przepisie użyłam owsianych, ale możesz wybrać inne) i nasiona lnu.
Przesiej mąkę żytnią do płynnej mieszanki i zacznij wyrabiać ciasto rękami. Powinno się scalić w jedną bryłę i trochę się kleić. Następnie przenieś ciasto do pokrytej pergaminem blachy. Piecz 40-60 minut w 180 stopniach.
Dużym plusem tego konkretnego przepisu jest to, że nie potrzebujesz tutaj domowego zakwasu. Przygotowanie go nie jest wcale trudne.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.