Domowe kiełbaski chorwackie. Są tak pyszne, że zaczniesz robić je codziennie

Któż nie lubi pysznych i soczystych kiełbasek. Niestety te sklepowe mają bardzo dużo niezdrowych i zbędnych dodatków. Tutaj na pomoc przychodzę z genialnie prostym przepisem na domowe kiełbaski!

Chorwackie kiełbaski o oryginalnej nazwie Cevapcici przygotowuje się je prosto i szybko, trzeba tylko odpowiednio odczekać, aby aromaty i smaki się połączyły. Są one idealne na grilla, ale możesz je też usmażyć po prostu na patelni.

  • 600 g zmielonej wołowiny
  • 600 g zmielonej łopatki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 30 ml wody mineralnej
  • 15 g soli
  • olej


Obierz czosnek, drobno zetrzyj i gotuj w 50 ml wody na małym ogniu pod przykrywką przez 5 minut. Odstaw niech ostygnie.

Do mięsa mielonego dodaj czosnek, sól, sodę i wodą mineralną i pozostaw w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Najlepiej na całą noc.

Następnie utwórz z gotowej masy kiełbaski. Najlepiej uformujesz je mokrymi dłońmi. Następnie ponownie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Teraz lekko posmaruj je olejem. Gotowe grilluj lub usmaż na patelni.

Najczęściej podaje je w bułce z sosem serowym i sałatką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!