Gotuję prawie w każdą niedzielę. Kasza manna, jajka, proszek do pieczenia, mleko i pyszna kolacja na stole.
323 189
Domowe ciasta są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż kupione w sklepie. Domowe ciasta mają coś, czego nie ma w wielu fabrycznych wypiekach – dodatek miłości. Za każdym razem, gdy próbuje domowych ciast mojej babci, wspominam słodkie dzieciństwo.
Dziś mam dla Ciebie wyjątkowo prosty a smaczny przepis na domowe ciasto. Ten deser przypomina mannę z nadzieniem, tylko jest bardziej puszyste i miękkie.
SKŁADNIKI
9 łyżek cukru
4 łyżki kaszy manny
4 łyżki mąki
6 jajek
1 g waniliny
5 g proszku do pieczenia
250 ml mleka
PRZYGOTOWANIE
Oddziel białka od żółtek i ubij je mikserem.
Kontynuując ubijanie białek, stopniowo dodawaj do nich 6 łyżek cukru.
Nie przestawaj ubijać białek i dodaj do nich po jednym żółtku.
Dodaj kasze mannę, proszek do pieczenia i mąkę do mieszanki, delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Staraj się mieszać ciasto tak ostrożnie, jak to tylko możliwe, aby mieszanka pozostała puszysta.
Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 28 cm masłem i posyp mąką.
Włóż deser do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i, gdy ostygnie, przygotuj do niego nadzienie. Doprowadzić mleko do wrzenia.
Do gorącego mleka dodaj 3 łyżki cukru i wanilinę, mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zalej ciasto gorącym mlekiem. Poczekaj, aż mleko całkowicie się wchłonie w ciasto i pozwól mu ostygnąć. Deser powinien stać w lodówce przez kilka godzin.
Powiedz znajomym w mediach społecznościowych, jak łatwo jest przygotować ten oryginalny deser!