Domowe bułeczki z twarogiem i nadzieniem makowym – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Domowe bułeczki z nadzieniem twarogowym i makowym – proces przygotowania

Puszyste, domowe bułeczki nadadzą Twojemu domowi przyjemny zapach i zapewnią dobre samopoczucie. Bułeczki możesz podawać na śniadanie, ale także jako deser do popołudniowej kawy.

Ciasto

  • mąka zwykła (mąka półgruba) – 500 g
  • letnie mleko – 300 ml
  • olej – 100 ml
  • cukier – 60 g + 1 łyżeczka
  • żółtko jaja – 1–2 szt
  • drożdże świeże (drożdże suszone) – 20 g (7 g)
  • sól – 5 g

Nadzienie serowe

  • twarożek pełnotłusty – 500 g
  • jajko – 1 szt
  • cukier  – 7 łyżek
  • rodzynki (opcjonalnie) – do smaku
  • rum (opcjonalnie) – do smaku
  • laska wanilii (aromat waniliowy) – 1 szt. (1/4 łyżeczki)

Nadzienie makowe

  • mak mielony – 150 g
  • mleko – 250 ml
  • cukier semoliny – 60 g
  • marmolada (galaretka) – 40 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • mielony cynamon – 1 łyżeczka

Dodatkowo

  • masło – w razie potrzeby
  • olej (smalec) – w razie potrzeby

Przygotowanie

Najpierw przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj pokruszone drożdże z łyżeczką cukru. Gdy składniki się połączą i rozpuszczą drożdże (zajmie to kilka minut), wymieszaj masę z mąką, mlekiem, olejem, cukrem, żółtkami i solą. Ze składników zagnieść gładkie, elastyczne, nietłuste i nieklejące się ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie twarogowe. Najpierw namocz rodzynki w gorącej wodzie. W drugiej misce wymieszaj twarożek z jajkiem, cukrem, roztopionymi rodzynkami i ziarenkami wanilii. Jeśli lubisz smak rumu, możesz dzień wcześniej namoczyć rodzynki w rumie. Laskę wanilii można zastąpić aromatem waniliowym.

Teraz przygotuj nadzienie makowe. Do rondelka wsypać zmielony mak, mleko i cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Następnie zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj marmoladę lub marmoladę, sok z cytryny i cynamon. Przykryj rondelek folią spożywczą i pozwól jego zawartości swobodnie ostygnąć.

Wyrośnięte ciasto podzielić na kawałki o masie 50-65 g, uformować kulki i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Następnie z kulek uformuj naleśniki, napełnij je dwiema łyżeczkami nadzienia i zamknij ciasto. Bułeczki z nadzieniem układamy w wysmarowanej masłem formie do pieczenia bulionem do dołu i posmarujemy ich powierzchnię olejem lub smalcem, dzięki czemu bułki po upieczeniu lepiej się od siebie oddzielą.

Po napełnieniu foremek przykryj je czystą ściereczką i pozostaw zawartość do wyrośnięcia na kolejne 10 minut. Następnie pieczemy domowe bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut.

Jeśli chcesz, możesz po upieczeniu posmarować bułki roztopionym masłem i rumem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!