Nie kupuj już chemicznych przypraw do zupy. Ta domowa vegeta ma właściwości lecznicze, poznaj ten stary przepis

Stosując ten przepis nie trzeba już kupować gotowej vegety w sklepie. Wystarczy bowiem samodzielnie przygotować ją w domu. To prostsze niż się wydaje! Dzięki temu każdy będzie miał gwarancję, że nie zawiera ona zbędnej doli czy też innych chemikaliów. Bez obaw można ją podać nawet do dań przyrządzanych dla małych dzieci.

Składniki:

  • 1kg marchewki,
  • 1 kg pietruszki,
  • 400 g selera,
  • 500 g cebuli,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • ok. 2 szt. pora,
  • garść suszonej pietruszki,
  • garść suszonego selera,
  • 2 garście suszonego lubczyku.

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa trzeba przede wszystkim dokładnie umyć, a następnie dobrze wysuszyć. Potem zetrzeć je na tarce albo drobniutko pokroić. Ułożyć je na blaszce, którą najlepiej wyłożyć jeszcze papierem do pieczenia. Wykładać wyłącznie cienką warstwę, żeby warzywa odpowiednio wyschły.

Kiedy będą one już przygotowane to blaszkę z warzywami wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Zaleca się ustawić temperaturę wynoszącą 50-70 stopni w półotwartej pozycji. Czas zależy już od mocy piekarnika. Warzywa muszą być bowiem wystarczająco suche, a w między czasie trzeba je regularnie mieszać.

Innym sposobem na suszenie warzyw jest umieszczenie ich na kaloryferze albo w specjalnej suszarce owocowo-warzywnej. Wybierając pierwszą opcję, trzeba pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. Można też suszyć warzywa  wsurowej postaci.

Kiedy warzywa będą już przygotowane, dodać do nich seler, pietruszkę i lubczyk, a następnie całość zmielić w maszynce do mięsa albo w robocie kuchennym. Dla smaku można dodać również inne ulubione warzywa, jak np. brokuł, grzyby, czosnek, a nawet egzotyczne przyprawy – kolendrę, kurkumę itp., aby uzyskać bardziej wyrazisty smak.

Domową vegetę można podzielić na mniejszą porcje i wsypać ją do osobnych pojemniczków. Dzięki niej można przyprawiać ulubione potrawy, dania albo stosować jako dodatek do chleba. Wersja bez soli idealnie pasuje szczególnie dla dzieci. Vegetę przechowywać w chłodnym i suchym pojemniku, który musi być szczelnie zamykany.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!