Domowa Nutella – o wiele lepsza niż ta oryginalna. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.

Prosty przepis na domową nutellę. Smakuje lepiej niż oryginalny produkt! 

Znany na całym świecie krem czekoladowy do smarowania – Nutella. Produkt marki Ferrero od ponad pół wieku zachwyca smakiem.

Jednak cztery lata temu, w 2016 roku, EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) odkryła w składzie Nutelli glicydol. Składnik ten jest potencjalnie kancerogenny. Według naukowców, nawet niewielkie spożywanie glicydolu może negatywnie wpływać na zdrowie dzieci.

Przy odrobinie wysiłku możemy przygotować Nutellę w domu.

W domowej wersji kremu nie znajdziemy barwników, sztucznych konserwantów i oleju palmowego, dzięki czemu jest ona dużo zdrowsza. Ponadto, samodzielnie przygotowana Nutella jest tańsza i smaczniejsza.

Domowy krem czekoladowy pozwala na cieszenie się pysznym smakiem, bez martwienia się o negatywne korzyści zdrowotne. Kromka świeżego chleba, domowy krem czekoladowy i kubek ulubionej kawy lub herbaty – co może być lepszego?

Składniki na domowy krem czekoladowy:

  • szklanka mleka
  • mąka pszenna – 1,5 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • masło – 10 g
  • orzechy włoskie lub laskowe – 100 g

Przygotowanie:

Bierzemy miskę i wsypujemy do niej mąką, kakao i cukier. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Mieszankę przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy.

Obieramy orzechy. Prażymy je na patelni, a następnie mielimy je za pomocą blendera lub młynka do kawy.

Do kakaowej mieszanki dodajemy zmielone orzechy i masło. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym mieszanka zgęstnieje do konsystencji śmietany.

Gotowy krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.

Gotowe! Domowy krem czekoladowy nie zawiera żadnych szkodliwych i sztucznych dodatków, dzięki czemu produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!