Z 2 garście tych świeżych liści powstała maść, skarb zdrowotny dla każdej rodziny

Babkę lancetowatą traktuje się jak chwast i tępi na wszelkie sposoby, ale czy słusznie? Ta niepozorna roślinka jest naturalnym antybiotykiem, który dostaniesz bez recepty, i leczy wiele chorób. Dziś podam Wam przepis na fajną maść, która posiada wszystkie właściwości babki, jest dziecinnie łatwa do przygotowania i naprawdę działa!

Maść z babki — przepis

Potrzebujesz:

  • 100 g słoniny (lub masła 80%)
  • 50 g świeżych liści babki lancetowatej

Przygotowanie:
Liście zbiera się od maja do końca sierpnia. Po zerwaniu umyj je i osusz, a następnie posiekaj ostrym nożem, koniecznie nierdzewnym. Następnie wytop tłuszcz ze słoniny i pozbądź się skwarek. Jeżeli wolisz masło, rozpuść je.

Do tłuszczu dodaj posiekane listki i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw na 24 godz. Po tym czasie ponownie podgrzej, a następnie przecedź przez gazę i rozlej do słoiczków z ciemnego szkła, zamknij. Maść przechowuje się w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.

Maść z babki lancetowatej – jak stosować?

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!