Z 2 garście tych świeżych liści powstała maść, skarb zdrowotny dla każdej rodziny
31 585
Babkę lancetowatą traktuje się jak chwast i tępi na wszelkie sposoby, ale czy słusznie? Ta niepozorna roślinka jest naturalnym antybiotykiem, który dostaniesz bez recepty, i leczy wiele chorób. Dziś podam Wam przepis na fajną maść, która posiada wszystkie właściwości babki, jest dziecinnie łatwa do przygotowania i naprawdę działa!
Maść z babki — przepis
Potrzebujesz:
100 g słoniny (lub masła 80%)
50 g świeżych liści babki lancetowatej
Przygotowanie:
Liście zbiera się od maja do końca sierpnia. Po zerwaniu umyj je i osusz, a następnie posiekaj ostrym nożem, koniecznie nierdzewnym. Następnie wytop tłuszcz ze słoniny i pozbądź się skwarek. Jeżeli wolisz masło, rozpuść je.
Do tłuszczu dodaj posiekane listki i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Odstaw na 24 godz. Po tym czasie ponownie podgrzej, a następnie przecedź przez gazę i rozlej do słoiczków z ciemnego szkła, zamknij. Maść przechowuje się w chłodnym miejscu, na przykład w lodówce.