Smaczna kiełbasa domowa o lekko pikantnym smaku, w sklepie takiej nie kupisz. Unikalny przepis tylko tutaj
Marzysz o prawdziwej, domowej kiełbasie, a w sklepach ciężko znaleźć coś naturalnego?
Własnoręcznie wykonana wędlina może być wyjątkowo smaczna, a jej sporządzenie dużo tańsze niż kupno dobrych lokalnych wyrobów. Tajemniczym składnikiem w poniższym przepisie jest miód.
Słodycz przełamuje jednak jedynie słony smak i świetnie komponuje się z pikanterią innych przypraw i ziół. Trudno uwierzyć jak soczysta i prosta w wykonaniu może być drobiowo-wołowa kiełbasa. Jestem pewna, że przepis na nią przypadnie Wam do gustu.
Składniki
- 2 kg udek z kurczaka
- 1,5 kg wołowiny
- 75 g soli
- 350 ml bulionu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
- 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 1 łyżka suszonego kopru
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 ziarnko czarnego pieprzu
- osłonki na kiełbasę (może być poliamidowa o grubości 60 mm lub naturalne jelita)
Sposób przygotowania
Z udek zdejmij skórę i zluzuj kości. Przygotuj bulion z kości kurczaka. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Połowę mięsa wołowego, tłustszą część kurczaka wraz ze skórą zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Pozostałą część wołowiny i drobiu rozdrobnij na 2 cm kostkę.
Mięso, miód i przyprawy dobrze wymieszaj dodając stopniowo chłodny wywar. Nadziewaj osłonkę farszem za pomocą maszynki do mielenia mięsa z końcówką do kiełbas lub ręcznie.
Staraj się, aby do środka nie dostawało się powietrze. W razie potrzeby przebij pęcherze cienką igłą.
Powieś surową kiełbasę na 1-2 godziny w ciepłym przewiewnym miejscu. Ugotuj w temperaturze 80-85 stopni (WAŻNE! Temperatura poniżej temperatury wrzenia). Po 1,5-2 godzinach odcedź i powieś kiełbasę w chłodnym miejscu na 12 godzin.