Smaczna kiełbasa domowa o lekko pikantnym smaku, w sklepie takiej nie kupisz. Unikalny przepis tylko tutaj

Marzysz o prawdziwej, domowej kiełbasie, a w sklepach ciężko znaleźć coś naturalnego?

Własnoręcznie wykonana wędlina może być wyjątkowo smaczna, a jej sporządzenie dużo tańsze niż kupno dobrych lokalnych wyrobów. Tajemniczym składnikiem w poniższym przepisie jest miód. 

Słodycz przełamuje jednak jedynie słony smak i świetnie komponuje się z pikanterią innych przypraw i ziół. Trudno uwierzyć jak soczysta i prosta w wykonaniu może być drobiowo-wołowa kiełbasa. Jestem pewna, że przepis na nią przypadnie Wam do gustu.

Składniki

  • 2 kg udek z kurczaka
  • 1,5 kg wołowiny
  • 75 g soli
  • 350 ml bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżka czarnego pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka suszonego kopru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 ziarnko czarnego pieprzu
  • osłonki na kiełbasę (może być poliamidowa o grubości 60 mm lub naturalne jelita)

Sposób przygotowania

Z udek zdejmij skórę i zluzuj kości. Przygotuj bulion z kości kurczaka. Przypraw solą i pieprzem. Ostudź. Połowę mięsa wołowego, tłustszą część kurczaka wraz ze skórą zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa na drobnych oczkach. Pozostałą część wołowiny i drobiu rozdrobnij na 2 cm kostkę.

Mięso, miód i przyprawy dobrze wymieszaj dodając stopniowo chłodny wywar. Nadziewaj osłonkę farszem za pomocą maszynki do mielenia mięsa z końcówką do kiełbas lub ręcznie.

Staraj się, aby do środka nie dostawało się powietrze.  W razie potrzeby przebij pęcherze cienką igłą.

Powieś surową kiełbasę na 1-2 godziny w ciepłym przewiewnym miejscu. Ugotuj w temperaturze 80-85 stopni (WAŻNE! Temperatura poniżej temperatury wrzenia). Po 1,5-2 godzinach odcedź i powieś kiełbasę w chłodnym miejscu na 12 godzin.

Po tym czasie możesz zapakować w papier i schować do lodówki. Optymalnym miejscem przechowywania jest „strefa zero”.

Gotowym wyrobem możesz cieszyć się razem z rodziną i znajomymi. Jeśli przepis na domową kiełbasę się spodoba i wzrośnie popyt, koniecznie zaopatrz się w końcówkę do nadziewania kiełbasy. Znacząco ułatwia sprawę, czyniąc proces znacznie prostszym.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!