Jesień i jabłka jakie można znaleźć w swoim własnym sadzie to świetna okazja na to, by przekonać się o tym jak wiele oblicz może mieć jedno jabłko. Dodatkowo, szarlotkę można przygotować w wariancie z twarogiem. Taka odmiana sprawi, że szarlotka jeszcze raz stanie się wielkim zaskoczeniem podczas popołudniowego podwieczorku. Przekonaj się sama!
Składniki:
Nadzienie szarlotki z twarogiem:
W misce należy ubić masło z cukrem, następnie dodać 2 jajka oraz sól i proszek do pieczenia. Wszystko należy robić za pomocą miksera. Kolejno należy dodać mąkę, a następnie wymieszać na jednolitą masę.
Otrzymane ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na 2 równe części.
Połówkę należy rozwałkować i umieścić na blaszce, a także posypać skrobią.
Teraz czas na nadzienie. W tym celu obierz jabłka i zetrzyj je na grubych oczkach, następnie dodaj wanilię oraz cynamon. Twaróg należy wymieszać ze śmietaną, a także cukrem oraz jajkiem. Na przygotowane wcześniej ciasto na blaszce wyłóż jabłka, a także twaróg, tak by razem utworzyły mozaikę.
Druga część ciasta musi zostać przygotowana dokładnie tak samo jak pierwsza. Trzeba ją rozwałkować, a następnie umieścić na jabłkach.
Ciasto trzeba piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.