Jeśli masz ochotę na deser wypełniony owocami, którego przygotowanie nie zajmie wieczności, dobrze trafiłeś. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też pełna witamin.
Obierz mandarynki, przekrój dwie, pozostałe podziel na kliny. Obierz kiwi i pokrój w półpierścienie. Obierz grejpfruta, usuń białe błony wokół miąższu i pokrój go na mniejsze kawałki. Usuń rdzeń z jabłka i pokrój je w kostkę ze skórką. Banana pokroić w krążki.
W szklanej foremce o pojemności 1,5 litra rozłóż część mandarynek i innych owoców na dnie i po bokach (patrz wideo), resztę na razie zachowaj. Do garnka włożyć agar i wodę, wymieszać i zagotować. Następnie dodaj mleko i słodzone mleko skondensowane i gotuj przez kolejne 2 minuty. Zdejmij garnek z palnika, dodaj jogurt naturalny lub śmietanę i wymieszaj.
Dodaj pozostałe kawałki owoców do mieszanki mlecznej i wymieszaj. Następnie wlej wszystko do formy i wygładź. Pracuj energicznie, agar szybko krzepnie. Pozostaw deser do ostygnięcia w lodówce, pokrój na porcje i podawaj.