Dziś przygotujemy wyjątkowo smaczny i efektowny deser z galaretek, mleka skondensowanego i śmietany. To prosty przepis, który z pewnością zachwyci Was i Waszych bliskich.

Przygotuj 3 różne galaretki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, używając mniejszej ilości wody, aby galaretki były bardziej zwarte (np. zamiast 500 ml wody użyj 400 ml). Wlej każdą galaretkę do osobnych płaskich naczyń i pozostaw do stężenia w lodówce. Rozpuść 30 gramów żelatyny w 1/2 szklanki zimnej wody. Pozostaw na 5-10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzej żelatynę na małym ogniu, mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotuj). W misce wymieszaj 2 puszki mleka skondensowanego i pół szklanki śmietany, aż masa będzie gładka.

Dodaj rozpuszczoną żelatynę do mieszanki mleka skondensowanego i śmietany, ciągle mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Pokrój stężone galaretki w kostkę i delikatnie wymieszaj je razem w dużej misce. Wlej mieszankę mleka skondensowanego, śmietany i żelatyny do miski z pokrojonymi galaretkami. Delikatnie wymieszaj, aby galaretki równomiernie rozprowadziły się w masie śmietankowej. Przelej całość do formy lub kilku małych foremek. Wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, aż deser całkowicie stężeje.

Recover your password.
A password will be e-mailed to you.