Poznaj przepis na ten smakołyk bez pieczenia. Poszukujesz pomysłu na deser idealny do kawy i herbaty.

Deser wykonany według poniższego przepisu jest nie tylko bardzo smaczny, ale także możliwy do wykonania nawet w 15 minut.

Nie trzeba go piec a do tego nadaje się zarówno do kawy, jak i herbaty. Można go zrobić na blasze, w filiżankach czy też misce. Jego alternatywnym zastosowaniem jest nadzienie do ciast i deserów.

Potrzebne składniki

  • 500 gramów śmietany
  • 150 mililitrów wody
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 300 gramów skondensowanego mleka

Dodatkowo

  • Maślane ciasteczka
  • Kawa – do namaczania

Do ozdobienia

  • 200 gramów czekolady
  • 250 mililitrów śmietanki do ubicia

Jak przygotować?

Deser można zrobić bez ciastek, są one kompletnie opcjonalne. Pierwszym krokiem jest wzięcie odpowiednio dużej miski, na której dnie można położyć (ale nie trzeba) warstwę herbatników lub biszkoptów.

Przed ułożeniem herbatniki można wymoczyć w zaparzonej kawie, mleku czy też kakao. Następnie bierzemy w osobnej misce śmietanę i ubijamy razem ze skondensowanym mlekiem. Bierzemy żelatynę i rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

Żelatynę po rozpuszczeniu bierzemy i mieszamy z wcześniej przygotowanym kremem. Warstwę można położyć bezpośrednio do miski czy też na ciastka. Ostatnim krokiem jest przygotowanie polewy. Śmietankę podgrzewamy na ogniu i dodajemy do niej czekoladę, tak aby wszystko się ładnie rozpuściło i wymieszało.

Wcześniej przygotowane ciasto polewamy przygotowaną polewą i czekamy aż wystygnie. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!