Delikatna szarlotka na mleku. Mój przepis na wszystkie okazje!

Coraz krótsze dni, chłodne noce, upały odchodzą w zapomnienie, dzieci i młodzież szykują się na powrót do szkoły… Koniec lata coraz bliżej, a jesień zbliża się wielkimi krokami. To właśnie ten czas, kiedy drzewa w sadach zaczynają uginać się pod ciężarem jabłek.

Trzeba jak najszybciej skorzystać z tego dobrodziejstwa i umilić sobie jesienne wieczory. Kawa, dobra książka i pyszna szarlotka. A to wszystko szybko i sprawnie. Czego chcieć więcej!

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 350 ml mleka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść bułki tartej

Przygotowanie:

W jednej misce przy pomocy miksera ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kiedy składniki będą dobrze ubite, dodaj mleko i olej słonecznikowy. Wszystko dobrze wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj suche składniki – przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Produkty z obu misek połącz w jedną masę. Wymieszaj. Obierz jabłka, usuń nasiona i pokrój w cienkie plasterki.

Naczynie do pieczenia nasmaruj olejem i posyp bułką tartą. Rozłóż połowę przygotowanych jabłek. Wlej ciasto. Przykryj drugą częścią jabłek. Ciasto piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gotowość ciasta sprawdź na tzw. suchy patyczek – po wkłuciu patyka, ciasto nie może się przykleić.

Gotowe ciasto możesz podać na ciepło w towarzystwie ulubionych lodów lub po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem i delektować się samym smakiem jabłek. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!