Oto przepis na peeling ryżowy, który doskonale sprawdza się w kosmetologii i często stosowany jest na przykład przez Japonki bądź Chinki.

Drogie kosmetyki kuszą w sklepach piękną szatą graficzną zachęcając do zakupu. Często jednak okazuje się, że produkt wcale nie działa tak, jak opisał to producent.

Można się zniechęcić do kolejnych prób i zakupów, jednak wtedy na ratunek przychodzi peeling ryżowy, który wykonasz samodzielnie w domu w kilka chwil. Produkt ten jest bardzo znany w krajach azjatyckich i często przez Azjatki stosowany. Dlatego Chinki i Japonki mają ładny, alabastrowy odcień skóry. Ten sam efekt osiągnąć można za pomocą peelingu z mąki ryżowej.

Jak przygotować ryżowy peeling do twarzy?

Składniki:

  • 1 łyżka ryżu
  • zielona herbata
  • 1 łyżka twarogu

Przygotowanie:

Ryż zmiel do bardzo drobnej konsystencji za pomocą młynka do kawy.

Do powstałej mąki ryżowej dodaj łyżkę twarogu i wymieszaj. Powstały peeling jest dość gęsty, dlatego rozcieńcz go zieloną herbatą do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Aby zauważyć efekty, peeling ten powinno się stosować raz lub dwa razy w tygodniu. Skóra stanie się bardziej czysta i gładka, a jej koloryt zostanie wyrównany.

Stosowanie peelingu sprawi także, że delikatne zmarszczki zostaną wygładzone, a te głębsze staną się mniej widoczne.

Dodatkowo, dzięki swoim właściwościom higroskopijnym, ryż nawilży skórę.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!