Uważa się, że czosnek jest źródłem magnezu, selenu i witaminy E. Dodatkowo uznawany jest za naturalny antybiotyk i często służy jako domowe lekarstwo na przeziębienia i inne choroby wirusowe.
Uprawa czosnku w domu jest bardzo prosta. Zdecydowanie warto to zrobić, ponieważ taki domowy czosnek jest całkowicie naturalny. Mamy również 100% pewność, nie został niczym spryskany.
Do uprawy wybierz zdrową główkę czosnku. Ząbki porozdzielaj, ale nie zdejmuj z nich skórki. Następnie umieść główki w ziemi. Doniczka z czosnkiem powinna stać koło okna, jednak okno to nie może być narażone na silne słońce. Do wzrostu czosnek potrzebuje bowiem temperatury około 15°C.
Gdy ząbki czosnku zakiełkują doniczkę można przenieść w cieplejsze miejsce. Czosnek jest gotowy do zbioru kiedy pierwsze liści uschną. W tym momencie możesz się już cieszyć całkowicie naturalnym czosnkiem własnej produkcji.