Czekoladowe lustro – dzięki tej polewie na ciasto Twoje wypieki nabiorą super wyglądu.

Marzysz o tym, aby nadać swoim wypiekom wyjątkowości? „Czekoladowe lustro” to coś dla Ciebie!

Jest prawie pewne, że nigdy nie miałaś do czynienia z tą wyjątkową polewą, a to właśnie w niej tkwi od dziś klucz do sukcesu każdego Twojego ciasta!

Nie dość, że Twoje wypieki zyskają niepowtarzalny smak i zapach, zyskają też nowy, imponujący wygląd, który oczaruje wszystkich od pierwszego wejrzenia! Poniżej zamieszczamy przepis na tę wspaniałą polewę, która nada każdemu ciastu wygląd „lustra”:

Wymagane składniki:

  • 170 gram cukru
  • 160 gram miodu
  • 170 gram mlecznej czekolady
  • 100 mililitrów wody
  • 1,5 stołowej łyżki żelatyny
  • 200 gram skondensowanego mleka

Przygotowanie:

Do małej miski wlej 40 mililitrów wody i dodaj do niej żelatyny. Całość wymieszaj i odstaw na około dwadzieścia minut. Pozostałą wodę przelej do garnka i dodaj do niej miód wraz z cukrem. Wszystkie składniki również dokładnie wymieszaj.

Następnie wodę z cukrem i miodem zagotuj. Po doprowadzeniu płynu do wrzenia, gotuj jeszcze przez dwie minuty, a potem zdejmij go z kuchenki. Potem do garnka dodajemy żelatynę i skondensowane mleko.

Tabliczkę mlecznej czekolady pokrusz na małe kawałeczki. Dodaj ją do garnka, do wszystkich pozostałych składników i całość dobrze wymieszaj, aż czekolada ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. Później przygotuj sitko, przez które będziemy przelewać naszą polewę.

Gdy „czekoladowe lustro” jest już gotowe, czas zająć się ciastem. Połóż swój wypiek na kratce nad dużą miską lub garnkiem.

Dzięki takiemu zabiegowi po polaniu ciasta polewą, jej nadmiar spłynie do wybranego przez nas uprzednio naczynia. Pamiętaj, aby polewę wylewać na ciasto począwszy od jego środka, ruchem okrężnym, ku jego krawędziom.

Gdy polewa ostygnie, ciasto jest gotowe, a Ty możesz śmiało serwować je zachwyconym domownikom i gościom! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!