Zdrowie na wyciągnięcie ręki: pij ten napój codziennie.

W okresie letnim, pełnym aktywności, kluczowe jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów. Dlatego też, podczas nawet krótkich wyjść na słońce, niezbędne jest nawadnianie organizmu. Wśród napojów, które znakomicie gaszą pragnienie, wyjątkowe miejsce zajmuje kwas chlebowy.

Zachęcam do domowej produkcji tego orzeźwiającego napoju, aby móc codziennie delektować się jego wyśmienitym smakiem. Prezentuję przepis na kwas chlebowy, który cenię najbardziej.

Potrzebne składniki to:

  1. 3 l wody
  2. 3 cytryny
  3. 20 g drożdży
  4. 30 g rodzynek
  5. 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Cytryny należy przekroić na pół, wycisnąć z nich sok oraz usunąć miąższ. Skórkę pokrojoną na drobne kawałki umieścić w słoiku.

Cukier należy rozpuścić w wodzie, która została uprzednio przegotowana, a następnie roztwór cukrowy przelać do słoika. Dodać sok z cytryn.

Do mieszanki dodać rodzynki i dokładnie wszystko wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia aż do osiągnięcia temperatury ok. 30°C.

Następnie do słoika dodać drożdże pokruszone, ponownie wymieszać i pozostawić napój na około 15-18 godzin w ciepłym miejscu.

Po tym czasie kwas chlebowy przecedzić przez gęstą tkaninę taką jak serwetka lub gaza, dodać odrobinę cukru do smaku i umieścić w lodówce na kilka godzin.

Resztki skórki cytrynowej i rodzynek można wykorzystać ponownie. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!