To ciasto cytrynowe robi furorę w moim domu – smakuje obłędnie. Sprawdzony przepis tylko tutaj
14 364
Domowe ciasto cytrynowe jest nie tylko obłędnie smaczne, ale również posiada przyjemny aromat owoców.
Jest bardzo łatwe w wykonaniu i składa się z kilku podstawowych składników, które zapewne każdy w swojej kuchni posiada. Deser jest orzeźwiający.
Składniki na ciasto:
280 g pszennej mąki,
4 jajka,
180 g cukru kryształu,
200 g masła,
1 cytryna,
10 g cukru waniliowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
kandyzowane owoce (opcjonalnie).
Składniki na polewę:
1 łyżka soku z cytryny,
120 g cukru pudru,
woda.
Sposób przygotowania:
Jajka ubijać z cukrem przez okres około 3 minut. Następnie do miski dodać miękkie masło, sok z połowy cytryny, sparzoną skórę z cytryny, przesianą mąkę pszenną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Dla smaku można także dodać kandyzowane owoce. Wszystko razem ubijać.
Na formę wyłożoną papierem do pieczenia wylać przygotowaną masę. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu, cytrynowe ciasto schłodzić. Lukier przyrządzić mieszając dokładnie aż do rozpuszczenia się składników cukier puder z sokiem z cytryny.
Wodę dać na oko. Lukier nie może być zbyt rzadki. Najlepiej wodę wlewać stopniowo aż do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Równomiernie go rozprowadzić na wierzchu ciasta.
Kiedy polewa stanie się twarda, można już deser serwować do stołu. Smacznego!