Jak się okazuje seler i cytryna mają bardzo dobry wpływ na zdrowie i walkę z kilogramami. Zapraszamy do zapoznania się z bardzo ciekawym przepisem, który przygotowuje się z użyciem tych składników.
Zarówno seler jak i cytryna mają zbawienny wpływ na zdrowie. Przyczyniają się także do zwalczania zbędnych kilogramów. Poznaj przepis, który odmieni Twoje życie.
Seler i cytryna według tego przepisu króluje w moim domu. Ta dziecinnie prosta kombinacja składników bierze udział w detoksykacji organizmu, pomaga zapobiegać chorobom serca, jak również zapobiega odkładaniu się tłuszczu w naszych tętnicach.
Te dwa, dostępne w każdym sklepie składniki pomagają pobudzić metabolizm, a także przyspieszają proces spalania nagromadzonej, zbędnej tkanki tłuszczowej. Smak mojej receptury, z pewnością, zachwyca. Jest orzeźwiający i przede wszystkim dostępny cenowo.
Poznaj korzyści płynące ze spożywania selera w połączeniu z cytryną:
- jest naturalnym antyoksydantem,
- przyczynia się do eliminacji bólu stawów,
- wykazuje działanie uspokajające układ nerowowy,
- wspiera procesy krwiotwórcze,
- sprzyja oczyszczaniu nerek i dróg moczowych,
- przyspiesza metabolizm,
- ułatwia wypróżnianie.
Napój przygotowany z wykorzystaniem selera i cytryny to doskonałe uzupełnienie Twoich starań. Ten naturalny specyfik wspomaga zdrowe odchudzanie, dlatego że:
- przyczynia się do redukcji celluitu,
- przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej,
- wykazuje działanie pobudzające układ trawienny,
- jest wsparciem w procesie odchudzania,
- sprzyja usuwaniu z organizmu zgromadzonych nadmiernych ilości wody.
Poznaj przepis na naturalny napój odchudzający
Do przygotowania pysznego, orzeźwiającego napoju odchudzającego potrzebne są tylko dwa produkty spożywcze. Do jego przygotowania użyj selera ze skórką, ponieważ jest ona bogata w witaminy i składniki mineralne.
Składniki:
- jeden seler korzenny (ok 400g)
- 5-6 cytryn (ok 1 kg)
- 2 litry przegotowanej wody
Przygotowanie:
Korzeń selera dokładnie umyj. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
Cytryny sparz wrzątkiem. Następnie dokładnie umyj. Sok z cytryn wyciśnij, a skórkę zetrzyj na tarce o chudych oczkach.
Wszystko zalej przegotowaną wodą. Całość zagotuj na malutkim ogniu. Gotuj przez około 30 minut.
Odstaw do odchłodzenia na minimum 5h, najlepiej na całą noc.
Do wywaru owocowo – warzywnego dodaj wyciśnięty wcześniej sok cytrynowy. Dokładnie wymieszaj, przecedź przez gazę. Przechowuj w lodówce, w szklanej butelce z ciemnego szkła.
Jak stosować sok z selera i cytryn?
Sok może być spożywany bezpośrednio z lodówki lub jeśli zachodzi taka potrzeba, po uprzednim rozcieńczeniu. Zaleca się aby pić około 100ml soku, 3 razy dziennie, przed każdym dużym posiłkiem, przez minimum dwa tygodnie.