Cynamonowe ślimaczki: Mięciutkie ciasto drożdżowe przeplatane cynamonem. Robię prawie co każdą niedzielę

Pyszne cynamonowe ślimaczki możesz wziąć ze sobą do pracy lub dać dzieciom do szkoły. Radze zrobić dużą porcję, gdyż jestem pewna, że ich smak pokochają nie tylko najmłodsi domownicy ale też i Ci starsi. Miękkie ciasto, delikatne nadzienie i słodka polewa tworzą idealne połączenie!

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 50 gr. masła
  • 500 gr. mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 70 gr. cukru
  • 1 sztuka jajko
  • 1 kostka drożdży

Do nadzienia:

  • 150 gr. twarożku
  • 50 gr. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Na polewę
  • 5-6 łyżek  wody lub soku z cytryny
  • 200 gr. cukru pudru
  • aromat waniliowy

Bułki cynamonowe - przepis

PRZYGOTOWANIE

Podgrzej mleko i masło, do momentu aż masło się stopi. Zagnieć ciasto drożdżowe razem z resztą składników ciasta i pozostaw na co najmniej 1 godzinę w ciepłym miejscu.

W międzyczasie wymieszaj składniki do nadzienia. Rozwałkuj ciasto w prostokąt i posmaruj nadzieniem. Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości 2-3 cm.

Umieścić plastry, stroną cięcia skierowaną w dół, w dobrze nasmarowanym naczyniu do pieczenia i odstaw na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ślimaczki cynamonowe przez około 20 minut.

W międzyczasie wymieszaj składniki polewy i polej nią jeszcze gorące wypieki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!