Pyszna przekąska z cukinii. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę – Oto przepis.

Wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem i następnie odstaw na około 15 minut. W tym czasie zetrzyj na tarce jedną cukinię i posól. Odstaw na chwilę, po czym odlej sok i delikatnie odciśnij. W dużej misce wymieszaj resztę składników na ciasto, dodaj odciśniętą cukinię oraz drożdże.

Wyrabiaj jak klasyczne ciasto drożdżowe, po czym odstaw przykrywając bawełnianą lub lnianą ściereczką, w ciepłe miejsce. Teraz czas na zrobienie nadzienia: zetrzyj drugą cukinię na tarce, posól ją, odstaw i po chwili odlej wodę oraz odciśnij. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię cukinię i masło.

Posól i podsmażaj przez chwilę cały czas mieszając. Gdy nadzienie wystygnie czas na kolejny etap. Ciasto rozwałkuj na desce posypanej odrobiną mąki. Nałóż równomiernie na ciasto 1/3 ilości farszu cukiniowo-cebulowego i zawiń w kulę. Ponownie rozwałkuj ciasto, nałóż 1/3 farszu i zwiń w kulkę. Powtórz jeszcze raz.

Łącznie wałkuj i nakładaj farsz trzy razu. Pomiędzy kolejnym wałkowaniem dobrze jest na chwilę odłożyć ciasto. Na koniec rozwałkuj delikatnie ciasto na ok. 1,5 cm wysokości i wykrawaj je np. szklanką. Ułóż je delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odległości.

Posmaruj po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piecz cukiniowe przekąski w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po około 20 minutach przekąski będą gotowe.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!