Ta cukinia zapiekana z pomidorami robi furorę w moim domu. Kolacja jak marzenie.
56 205
Cukinia to niezwykle zdrowe warzywo, które jest lekkostrawne i ma korzystny wpływ na trawienie i wygląd skóry. Ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych pozytywnie wpływa również na metabolizm.
Cukinię szczególnie zaleca się włączyć do diety osobom cierpiącym na nadciśnienie i choroby wątroby.
Dlatego dziś przygotowałam przepis na cukinię zapiekaną z pomidorami pod pyszną serową kołderką. Danie jest po prostu niesamowicie smaczne i lekkie!
Składniki
Pomidor – 2 sztuki
Cukinia – 2 sztuki
Ziemniaki – 1 sztuka
Twardy ser – 150 g
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Sól – do smaku
Zioła prowansalskie – do smaku
Cebula – 1 sztuka
Przygotowanie
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju słonecznikowym na złoty kolor, następnie ułóż w naczyniu do pieczenia.
Pokrój cukinię, pomidory oraz obrane ziemniaki w plastry. Umieść na przemian warzywa w naczyniu do pieczenia.
Następnie posól danie i posyp czarnym pieprzem. Przykryj naczynie folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Zdejmij folię i posyp startym serem. Wstaw naczynie z powrotem do piekarnika na kolejne 15-20 minut, aż ser się rozpuści.
Podawaj na gorąco jako pyszną i delikatna przekąskę. Mam nadzieję, że to danie z cukinii i pomidorów stanie się jednym z Twoich ulubionych!