Kroję cukinię kładę dodatki i do piekarnika – pyszniej się nie da. Oto Instrukcja przygotowania.

Nie masz pomysłu co przygotować na spontaniczną domówkę do przygryzienia, a może teściowa wpada na obiad i chcesz ją zaskoczyć jakąś nową przekąską?

Bez względu na to, dlaczego szukasz inspiracji, ja chętnie ci pomogę. Znam przepis na pyszną przekąskę z cukinii, w które zakochałam się nie tylko ja, ale również moi bliscy i znajomi. Moje dzieciaki, mimo że nie przepadają za warzywami, to pytają, kiedy znów przygotuję im tę pyszną cukinię.

Potrzebne składniki:

  • 2 cukinie;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 g sera;
  • 0,5 marchewki;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • 1 cebula;
  • sól i koperek do smaku;

Wykonanie:

Cukinie kroimy w cienkie plasterki, wcześniej usuwając skórę.

Następnie drobno siekamy cebulę. Przekładamy ją do niewielkiej miski. Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki i dorzucamy ją do cebuli. Siekamy drobno koperek i także dodajemy do miski. Ser ścieramy na większych oczkach tarki i dosypujemy do warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i także dodajemy do mieszanki. Na koniec dodajemy śmietanę oraz majonez. Wszystko mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Potem układamy na niej pokrojone cukinie i solimy ją.

Na cukinie układamy przygotowane w misce warzywa z serem i przyprawami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wkładamy blachę i pieczemy około 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!