Szybka cukinia z czosnkiem: Naucz się tej sztuczki, a nigdy nie pobrudzisz rąk podczas przygotowania.

Świetna wskazówka na chrupiącą cukinię, którą możesz przygotować bez brudzenia rąk.

Składniki:

  • cukinia 3 szt
  • mąka gładka 3 łyżki
  • skrobia kukurydziana 2 łyżki
  • jajka 3 szt
  • olej roślinny do smażenia

Dodatkowo:

  • ząbek czosnku
  • sos sojowy 100 ml
  • sezam 1-2 łyżki

Przygotowanie:

Dobrze myjemy cukinię.

Nie tasuj, ale zrób głębokie rowki na powierzchni widelcem. Obetniemy końce.

Przeciąć na pół i pokroić na kawałki. Włóż cukinię do kieszeni.

Dodaj sypkie składniki – mąkę i skrobię kukurydzianą.

Zamknij torebkę i dobrze wstrząśnij, aby luźna mieszanka dotarła do każdego kawałka.

Ubij jajka w osobnej misce.

Przełóż cukinię do miski. Wlej mieszankę jajeczną i wymieszaj. Podgrzej olej na patelni.

Za pomocą widelca złóż kawałki cukinii na patelnię i smaż na złoty kolor. Zalecamy używanie młotków do obracania cukinii, jest to bardzo praktyczne i proste.

Upieczoną cukinię przełożyć do miski. Dodaj starty czosnek i sos sojowy.

Posyp sezamem i wymieszaj. Odstawić na 15-20 minut i od czasu do czasu mieszać.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!