Cukinia to jedno z najchętniej wybieranych przez Polaków warzyw, nic więc dziwnego, że chcemy cieszyć się jej smakiem przez cały rok. Aby Ci to umożliwić, przedstawiamy prosty przepis na przetwory z cukinii, dzięki którym przygotujesz pyszne i aromatyczne przekąski.
Do przyrządzenia przetworów z cukinii potrzebne są składniki, które na codzień goszczą w każdym domu. Poniżej znajduje się lista produktów potrzebnych do przygotowania przetworów, a składniki te wystarczą na zapełnienie dwóch słoików – każdy po 500 ml.
Składniki:
Przygotowanie:
Jeśli posiadasz już wszystkie niezbędne składniki, czas na przygotowanie przetworów. Umytą cukinię pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć ją do głębokiej miski. Do pokrojonego warzywa dodaj łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 łyżki cukru oraz 120 ml oleju roślinnego.
Następnie przez praskę przeciśnij 4 ząbki czosnku i wrzuć je do miski z pokrojoną wcześniej cukinią. Papryczkę chilli pokrój w pierścienie oraz drobno posiekaj natkę pietruszki. Całość dodaj do cukinii i zalej wszystko 120 ml octu, a następnie dokładnie wymieszaj i odstaw zawartość miski na 3 godziny.
Po upłynięciu 3 godzin, przelej zawartość miski do dwóch dokładnie umytych słoików. Ważne, aby cukinia została przelana do słoików wraz z sokiem, który puściła. Zamknięte słoiki przenieś do naczynia z ciepłą wodą, a jego dno wyłóż ręcznikiem kuchennym. Wodę doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 8 minut.
Po zagotowaniu wyjmij słoiki z naczynia oraz upewnij się, że są one dokładnie zamknięte – pozwoli to zapobiec zepsuciu się przetworów. Następnie połóż słoiki do góry dnem i odczekaj aż ostygną.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.