Jak przygotwać w przepyszny sposób cukinię w piekarniku. Lepszego sposobu nie znam.
347
Sezon na cukinię w pełni. Dla mnie osobiście to najpiękniejsza pora roku, bo cała moja rodzina uwielbia owoce i warzywa, a przede wszystkim cukinię.
Aby moi domownicy cieszyli się jej smakiem na różne sposoby, zawsze staram się szukać nowych przepisów. Dbam o to, aby było smacznie, a najlepiej również zdrowo.
Dziś podzielę się z Wami moim prostym, ale przepysznym przepisem na cukinię. To najbardziej chrupiąca cukinia jaką jadłam i to praktycznie bez użycia oleju!
SKŁADNIKI
2 małe cukinie
0,5 szklanki mąki
sól i pieprz do smaku
olej roślinny
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
2-3 ząbki czosnku
ulubione zioła
PRZYGOTOWANIE
Cukinię umyj i pokrój w plasterki. Jeśli warzywa są młode, nie musisz ich obierać.
Teraz przygotuj panierkę. Wsyp mąkę, sól i pieprz do mocnej plastikowej torby. Cukinię włóż do woreczka, zakręć go tak, aby w środku było powietrze, dobrze wstrząśnij, aby wszystkie kawałki cukinii były pokryte panierką.
Następnie włącz piekarnik, posmaruj blachę 2-3 łyżki łyżkami oleju roślinnego. Jeśli chcesz możesz w ogóle go nie dodawać. Cukinię przełóż na rozgrzaną blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15–20 minut. W połowie czasu obróć cukinie na drugą stronę.
Teraz możesz przygotować sos do przystawki. Weź śmietanę lub jeśli wolisz majonez. Dodaj posiekany czosnek i posiekane, ulubione zioła. Możesz podawać do stołu, smacznego!
Ten prosty przepis to kolejny powód, by pokochać cukinię. Przyrządzona według tej receptury jest niezwykle smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Po prostu nie da się jej nie kochać!