W ten sposób szef kuchni z Chorwacji nauczył mnie, jak przyrządzać zwykłą cukinię: Naprawdę smakuje lepiej niż mięso – szybki i łatwy przepis.

Cukinię możesz przygotować w dowolny sposób, ponieważ zawsze pozostaje bardzo smaczna. Proponujemy Wam przepis na wyjątkowo smaczną pieczoną cukinię z warzywami i serem.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Skórkę cukinii pokroić widelcem. Usuwamy końce. Pokrój plastry w poprzek. Na plasterkach wykonujemy nacięcia w kształcie siatki.

Plastry przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz, dokładnie nacieramy. Odstaw na 10 minut. Do szklanej formy dodać jajka, sól, skrobię, bazylię, mielony pieprz, śmietanę. Ubij widelcem.

Plastry cukinii posmarować mąką na talerzu. Następnie zanurz je w mieszance jajecznej.

Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj olejem. Kładziemy na nim plastry. Włóż cukinię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Pokrój ser i pomidory w kostkę na twardej macie. Zetrzyj czosnek na pomidorze. Wymieszać łyżką.

Rozłóż pomidor i ser na plasterkach cukinii. Umieść blachę w piekarniku na kolejne 5 minut. Przysmak z cukinii posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!