Szybkie i cholernie smaczne danie w 30 minut. Pierwsza rzecz, którą gotuję z młodej cukinii.

Serbska cukinia to szybki sposób na ugotowanie ulubionego jedzenia w nowy sposób. Zaledwie 30 minut i danie będzie gotowe. Cukinia duszona w śmietanie jest bardzo delikatna i soczysta.

Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej nawet obierać i usuwać nasion. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć też jogurtu naturalnego.

Składniki

  • Cukinia 800 g
  • Śmietana 200 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny (mielony) do smaku
  • Papryka do smaku
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Woda 100 ml
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oregano 0,5 łyżeczki
  • Suszona bazylia 0,5 łyżeczki

Przygotowanie

1. W misce wymieszaj olej słonecznikowy z suchymi ziołami, papryką, solą i pieprzem.

2. Pokrój cukinię na grubsze półpierścienie, włóż ja do woreczka, dodaj wcześniej wymieszane przyprawy, potrząśnij aby dobrze rozprowadziły się po cukinii. Umieść cukinię na blasze do pieczenia, piecz 15 minut w 200 stopniach.

3. Kwaśną śmietanę wymieszaj z drobno posiekanym koperkiem, posiekanym czosnkiem. Dodaj jajko, mąkę, zalej wodą.

4. Włóż pieczoną cukinię do głębokiej patelni, wlej do niej sos śmietanowy, posól do smaku. Doprowadź do wrzenia, nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!