Szybkie i cholernie smaczne danie w 30 minut. Pierwsza rzecz, którą gotuję z młodej cukinii.
1 844
Serbska cukinia to szybki sposób na ugotowanie ulubionego jedzenia w nowy sposób. Zaledwie 30 minut i danie będzie gotowe. Cukinia duszona w śmietanie jest bardzo delikatna i soczysta.
Jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba jej nawet obierać i usuwać nasion. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć też jogurtu naturalnego.
Składniki
Cukinia 800 g
Śmietana 200 g
Jajko 1 sztuka
Mąka pszenna 1 łyżka
Olej słonecznikowy 3 łyżki
Sól do smaku
Pieprz czarny (mielony) do smaku
Papryka do smaku
Koperek 0,5 pęczka
Woda 100 ml
Czosnek 2 ząbki
Oregano 0,5 łyżeczki
Suszona bazylia 0,5 łyżeczki
Przygotowanie
1. W misce wymieszaj olej słonecznikowy z suchymi ziołami, papryką, solą i pieprzem.
2. Pokrój cukinię na grubsze półpierścienie, włóż ja do woreczka, dodaj wcześniej wymieszane przyprawy, potrząśnij aby dobrze rozprowadziły się po cukinii. Umieść cukinię na blasze do pieczenia, piecz 15 minut w 200 stopniach.
4. Włóż pieczoną cukinię do głębokiej patelni, wlej do niej sos śmietanowy, posól do smaku. Doprowadź do wrzenia, nie zapomnij zamieszać od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i podawaj. Smacznego!