Dzięki temu przepisowi każdy pokocha to warzywo. Ta cukinia jest smaczniejsza niż mięso.

To rodzaj warzywa, które jest bardzo uniwersalne. Cukinię można przygotować na wiele sposobów, udusić, ugotować, usmażyć, upiec, a nawet zrobić dżem …

Przedstawiam kolejny przepis na danie z cukinii o naprawdę fenomenalnym smaku.

Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym na stole może konkurować nawet z mięsem: jest to oryginalna przekąska i syta sałatka jednocześnie!

przekąska czosnkowa

Pyszna smażona cukinia

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni pęczek pietruszki
  • 1/2 łyżki orzechów włoskich
  • olej do smażenia i dressingu
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Umyj cukinię i obierz skórkę i nasiona, jeśli warzywo jest dość dojrzałe. Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz jej obierać ani ze skórki ani nasion. Pokrój warzywo na kawałki o dowolnym kształcie, ale niezbyt drobno.

przekąska czosnkowa

Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni i włóż cukinię, aby zmieściła się w jednej warstwie. Smaż warzywo na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.

Nie przesadzaj z czasem smażenia, aby kawałki cukinii nie zamieniły się w papkę.

przekąska czosnkowa

Jeśli nie ma wystarczająco dużej patelni, usmaż cukinię porcjami. Gotowe warzywa połóż na naczyniu do serwowania.

Przeciśnij czosnek przez praskę, umyj posiekaną natkę pietruszki. Zmiażdż orzechy włoskie. Wymieszaj czosnek, pietruszkę i orzechy, posól do smaku, dodaj kilka kropli oleju roślinnego.

przekąska czosnkowaprzekąska czosnkowa

Połącz sos z cukinią i delikatnie wymieszaj.

przekąska czosnkowa

Smażona cukinia nigdy nie była dla mnie tak pyszna! Niezwykły smak i kuszący aromat tego dania oczarują nawet tych, którzy nie lubią tego warzywa!

Gotuj z przyjemnością i nie zapomnij podzielić się przepisem ze swoimi przyjaciół!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!