Przedstawiam kolejny przepis na danie z cukinii o naprawdę fenomenalnym smaku.
Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym na stole może konkurować nawet z mięsem: jest to oryginalna przekąska i syta sałatka jednocześnie!
Umyj cukinię i obierz skórkę i nasiona, jeśli warzywo jest dość dojrzałe. Jeśli używasz młodej cukinii, nie musisz jej obierać ani ze skórki ani nasion. Pokrój warzywo na kawałki o dowolnym kształcie, ale niezbyt drobno.
Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni i włóż cukinię, aby zmieściła się w jednej warstwie. Smaż warzywo na średnim ogniu, aż uzyskasz złoty kolor.
Nie przesadzaj z czasem smażenia, aby kawałki cukinii nie zamieniły się w papkę.
Jeśli nie ma wystarczająco dużej patelni, usmaż cukinię porcjami. Gotowe warzywa połóż na naczyniu do serwowania.
Przeciśnij czosnek przez praskę, umyj posiekaną natkę pietruszki. Zmiażdż orzechy włoskie. Wymieszaj czosnek, pietruszkę i orzechy, posól do smaku, dodaj kilka kropli oleju roślinnego.
Połącz sos z cukinią i delikatnie wymieszaj.
Smażona cukinia nigdy nie była dla mnie tak pyszna! Niezwykły smak i kuszący aromat tego dania oczarują nawet tych, którzy nie lubią tego warzywa!