Czy wiesz, jakimi właściwościami charakteryzuje się malwa: To nie tylko piękne, przyjemnie pachnące kwiaty, ale także źródło zdrowia.

Kwiaty malwy zawierają w sobie specyficzny śluz, który bardzo dobrze działa na naszą błonę śluzową w gardle.

Można powiedzieć, że tworzą one ochronną barierę, dzięki której łatwiej jest uniknąć podrażnień gardła. Dodatkowo malwę można także spożywać. Jej łodyga, liście oraz kwiaty można nie tylko piec czy gotować, ale także dusić, a nawet jeść w surowej postaci.

Do najkorzystniejszych właściwości prozdrowotnych malwy można zaliczyć:

  • Dezynfekcję i szybsze gojenie się ran
  • Łagodzenie oparzeń
  • Eliminację nieprzyjemnego swędzenia
  • Pomoc w walce przeciw katarowi oraz grypie
  • Wspomaganie układu odpornościowego
  • Ograniczanie skutków biegunki, eliminowanie uporczywych wzdęć
  • Leczenie stanów zapalnych w jamie ustnej
  • Oczyszczanie żołądka, wspomaganie procesów trawiennych
  • Działanie oczyszczające oraz antyseptyczne
  • Usuwanie z organizmu toksyn
  • Wspieranie wątroby i jej szybszą regenerację

W jaki sposób można wykorzystać malwę?

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!