Cudowny syrop z naturalnych składników. Przepis krok po kroku.

Sezon jesienno-zimowy sprzyja zapadaniu na choroby dróg oddechowym.

Objawiają się one często uporczywym kaszlem, którego trudno się pozbyć, zwłaszcza gdy dotyka on dzieci lub osób w podeszłym wieku. Na szczęście można go zniwelować przy pomocy syropu z naturalnych składników. Zamiast więc biec do apteki, udaj się do sklepu po niezbędne składniki.

Produkty potrzebne do przygotowania syropu to:

  • szklanka wody (250 ml)
  • cebula
  • tymianek (łyżka)
  • sok z cytryny (łyżka)
  • majeranek (łyżka)
  • miód (ile kto lubi, ok. 2 łyżki)
  • herbata czarna (torebka)
  • cukier (opcjonalnie; łyżka)

Sposób przygotowania cudownego syropu:

Cebulę należy posiekać. Następnie wymieszać ją z cukrem, majerankiem, tymiankiem i woda. Całość powinna się gotować około dziesięciu minut. Kolejnym krokiem jest odcedzenie i dodanie herbaty. Miksturę zaparzyć i wzbogacić sokiem z cytryny oraz miodem.  Taki leczniczy napój trzeba spożywać kilka razy dziennie, pamiętając o tym, by był ciepły.

Cudowne składniki

Wszystkie składniki syropu są pochodzenia naturalnego i mają wiele zalet. Zostały one pokrótce opisane poniżej.

Moc cebuli

Cebula jest znana z tego, że doskonale wspiera odporność. Świetnie radzi sobie także z unicestwianiem wirusów, które najczęściej są przyczyną chorób dróg oddechowych przebiegających z kaszlem. Cebula jest bogata w:

  • magnez
  • witaminę B1
  • witaminę B2
  • witaminę E
  • witaminę C
  • kwas foliowy
  • karoteny
  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • fosfor
  • wapń
  • siarkę
  • potas
  • sód
  • jod

W cebuli zawarte są naturalne olejki eteryczne. Wspomagają one pracę serca oraz układ krążenia. Regularne spożywanie cebuli usprawnia pracę serca i zapobiega zawałom i problemom z wysokim ciśnieniem. Najbardziej polecana jest surowa forma cebuli.

Siła tymianku

Tymianek wziął swoją nazwę od tymolu, który jest aktywną substancją w nim zawartą. Wykazuje działanie dezynfekujące. Stosowano go z powodzeniem już w starożytności. Zwalcza wirusy, bakterie, a nawet grzyby. Poza tym tymianek znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i innych skórnych chorób. Dodatkowo chroni przed komarami i działa na ukąszenia.

Majeranek

Każdy ma go w swojej kuchni. W majeranku znajdziemy wapń, żelazo oraz witaminę A i C. Nie brakuje mu też beta-karotenu. Dezynfekuje i ułatwia odkrztuszanie flegmy. Warto stosować go przy bólu gardła, stanie zapalnym nosogardzieli i dusznicy bolesnej.

Cytryna

Kojarzy się ona głównie z zawartością witaminy C. Zawiera ona rzeczywiście taką jej ilość, że wspaniale radzi sobie ze wspomaganiem odporności organizmu. Zwalcza bakteria, wirusy, a nawet pomaga przeciwdziałać nowotworom.

Miód

Poza tym, że osładza życie, wpływa również pozytywnie na zdrowie. Naturalne złoto potrafi nie tylko leczyć obecne dolegliwości, ale także im przeciwdziałać.

Co znajdziemy w miodzie?

  • potas
  • sód
  • żelazo
  • fosfor
  • wapń
  • witaminę A
  • witaminy B 1, B 2, B 6 i B 12

Miód zawiera też aminokwasy oraz wolne kwasy organiczne. Pomaga w pozbywaniu się kaszlu. Doskonale radzi sobie z ranami, ponieważ znacznie przyspiesza ich gojenie. Warto po niego sięgnąć, gdy borykamy się z problemami trawiennymi. Jest na nie niezwykle skuteczny.

Miód chroni organizm przed powstawaniem nowotworów. Spożywanie ego naturalnego słodzika regularnie pozwala zadbać o serce i układ krążenia. To dobra profilaktyka chorób. Można go jeść jako samodzielny produkt, smarować nim chleb, dodawać do herbaty lub wypieków. Należy tylko pamiętać, iż w zbyt wysokiej temperaturze traci on swoje cudowne właściwości.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!