Sezon jesienno-zimowy sprzyja zapadaniu na choroby dróg oddechowym.
Objawiają się one często uporczywym kaszlem, którego trudno się pozbyć, zwłaszcza gdy dotyka on dzieci lub osób w podeszłym wieku. Na szczęście można go zniwelować przy pomocy syropu z naturalnych składników. Zamiast więc biec do apteki, udaj się do sklepu po niezbędne składniki.
Produkty potrzebne do przygotowania syropu to:
- szklanka wody (250 ml)
- cebula
- tymianek (łyżka)
- sok z cytryny (łyżka)
- majeranek (łyżka)
- miód (ile kto lubi, ok. 2 łyżki)
- herbata czarna (torebka)
- cukier (opcjonalnie; łyżka)
Sposób przygotowania cudownego syropu:
Cebulę należy posiekać. Następnie wymieszać ją z cukrem, majerankiem, tymiankiem i woda. Całość powinna się gotować około dziesięciu minut. Kolejnym krokiem jest odcedzenie i dodanie herbaty. Miksturę zaparzyć i wzbogacić sokiem z cytryny oraz miodem. Taki leczniczy napój trzeba spożywać kilka razy dziennie, pamiętając o tym, by był ciepły.
Cudowne składniki
Wszystkie składniki syropu są pochodzenia naturalnego i mają wiele zalet. Zostały one pokrótce opisane poniżej.
Moc cebuli
Cebula jest znana z tego, że doskonale wspiera odporność. Świetnie radzi sobie także z unicestwianiem wirusów, które najczęściej są przyczyną chorób dróg oddechowych przebiegających z kaszlem. Cebula jest bogata w:
- magnez
- witaminę B1
- witaminę B2
- witaminę E
- witaminę C
- kwas foliowy
- karoteny
- żelazo
- cynk
- miedź
- fosfor
- wapń
- siarkę
- potas
- sód
- jod
W cebuli zawarte są naturalne olejki eteryczne. Wspomagają one pracę serca oraz układ krążenia. Regularne spożywanie cebuli usprawnia pracę serca i zapobiega zawałom i problemom z wysokim ciśnieniem. Najbardziej polecana jest surowa forma cebuli.
Siła tymianku
Tymianek wziął swoją nazwę od tymolu, który jest aktywną substancją w nim zawartą. Wykazuje działanie dezynfekujące. Stosowano go z powodzeniem już w starożytności. Zwalcza wirusy, bakterie, a nawet grzyby. Poza tym tymianek znajduje zastosowanie w leczeniu trądziku i innych skórnych chorób. Dodatkowo chroni przed komarami i działa na ukąszenia.
Majeranek
Każdy ma go w swojej kuchni. W majeranku znajdziemy wapń, żelazo oraz witaminę A i C. Nie brakuje mu też beta-karotenu. Dezynfekuje i ułatwia odkrztuszanie flegmy. Warto stosować go przy bólu gardła, stanie zapalnym nosogardzieli i dusznicy bolesnej.
Cytryna
Kojarzy się ona głównie z zawartością witaminy C. Zawiera ona rzeczywiście taką jej ilość, że wspaniale radzi sobie ze wspomaganiem odporności organizmu. Zwalcza bakteria, wirusy, a nawet pomaga przeciwdziałać nowotworom.
Miód
Poza tym, że osładza życie, wpływa również pozytywnie na zdrowie. Naturalne złoto potrafi nie tylko leczyć obecne dolegliwości, ale także im przeciwdziałać.
Co znajdziemy w miodzie?
- potas
- sód
- żelazo
- fosfor
- wapń
- witaminę A
- witaminy B 1, B 2, B 6 i B 12
Miód zawiera też aminokwasy oraz wolne kwasy organiczne. Pomaga w pozbywaniu się kaszlu. Doskonale radzi sobie z ranami, ponieważ znacznie przyspiesza ich gojenie. Warto po niego sięgnąć, gdy borykamy się z problemami trawiennymi. Jest na nie niezwykle skuteczny.
Miód chroni organizm przed powstawaniem nowotworów. Spożywanie ego naturalnego słodzika regularnie pozwala zadbać o serce i układ krążenia. To dobra profilaktyka chorób. Można go jeść jako samodzielny produkt, smarować nim chleb, dodawać do herbaty lub wypieków. Należy tylko pamiętać, iż w zbyt wysokiej temperaturze traci on swoje cudowne właściwości.