Ciasto zebra – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil
183
Przepis na ciasto Zebra jest klasycznym rodzinnym deserem, który zawsze zachwyca swoim wyglądem i smakiem. To ciasto jest wilgotne, aromatyczne i bardzo proste do wykonania. Oto przepis:
Składniki:
Jajka – 4 sztuki
Sól – ½ łyżeczki
Cukier waniliowy – 3 g
Cukier – 240 g
Mąka – 250 g + 30 g (do oddzielnych mas)
Śmietana – 150 g
Olej roślinny – 180 g
Proszek do pieczenia – 10 g (1 łyżka)
Soda – 1/3 łyżeczki
Kakao – 30 g (1 łyżka)
Przygotowanie:
W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą do uzyskania puszystej masy. Dodaj śmietanę i olej roślinny, delikatnie mieszając. Przesiej mąkę (250 g) i proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodawaj do masy, mieszając, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj dodatkowe 30 g mąki, a do drugiej części 30 g kakao, dokładnie mieszając obie masy. Przygotuj tortownicę (najlepiej 22-24 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia i natłuść olejem.
Na środek formy nałóż 2 łyżki jasnego ciasta, a na to 2 łyżki ciemnego ciasta. Kontynuuj nakładanie na przemian, aż skończą się obie masy – ciasto rozłoży się w formie koncentrycznych kół. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia na kratce. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą czekoladową.
Ciasto Zebra jest gotowe do podania! Idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Smacznego!