Przygotowałam dla Ciebie coś bardzo ciekawego! Niesamowicie piękny tort z musem truskawkowym .
W tym deserze wszystko jest idealne! Po pierwsze, jest łatwy w przygotowaniu. Musisz tylko zrobić klasyczne ciasto biszkoptowe i nadzienie twarogowo-truskawkowe. Po drugie, dzięki dużej liczbie owoców, mus truskawkowy nabiera wspaniałego aromatu i bogatego smaku. Ponadto wygląd deseru jest po prostu hipnotyzujący! Prawdziwe kulinarne arcydzieło!
Składniki
- Truskawki – 1 kg
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Żelatyna – 30 g
- Cukier puder – 150 g
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Twaróg sernikowy – 750 g
- Śmietana 30% – 300 ml
- Jajka – 3 sztuki
- Cukier – 75 g
- Mąka migdałowa – 25 g
- Mąka pszenna – 75 g
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
-
- Ubij jajka i cukier na puszystą masę. Dodaj mąkę migdałową i pszenną ze szczyptą soli. Wymieszaj.
-
- Przykryj spód oddzielanej formy do pieczenia o średnicy 18 cm pergaminem. Wlej ciasto do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. W tym czasie ubij śmietanę.
- Zalej żelatynę wodą i wymieszaj. Zostaw do jej spęcznienia. Rozdrobnij np. w blenderze 250 g truskawek z dodatkiem soku z cytryny na „puree”. 1 łyżkę masy truskawkowej dodaj do żelatyny, wymieszaj. Następnie wlej całą żelatynę do puree truskawkowego.
-
- Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Następnie do masy dodaj twaróg i ubitą śmietanę.
- Przykryj głęboką miskę o średnicy 20–22 cm folią spożywczą. Przekrój 750 g truskawek na pół i ułóż na całej powierzchni miski, ułóż jak pokazano na filmie.
-
- Następnie wlej cały krem truskawkowo-twarogowy i ułóż upieczony biszkopt na wierzchu, lekko go dociskając.
- Włóż ciasto do lodówki na 12 godzin.
Niesamowicie lekkie ciasto z musem truskawkowym jest gotowe. Deser najlepiej zrobić późnym popołudniem i zostawić go w lodówce na całą noc. A rano możesz delektować się jego delikatnym przysmakiem. Smacznego!