Pyszne ciasto z morelami. Smakuje obłędnie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
1 046
Słodkie ciasto nasączone aromatycznym sokiem i delikatne, rozpływające się w ustach morele to połączenie wręcz idealne! Nie tylko jego walory smakowe są zachwycające, również piękny wygląd zbiera same pochwał i komplementy!
Przepis nie wymaga wymyślnych i drogich składników, przygotowuje się je również dziecinnie prosto! Ciasto jest umiarkowanie słodkie, bardzo miękkie i puszyste…będzie świetne do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół! Po prostu musisz je spróbować!
Składniki
Morele – 12 sztuk
Jajka – 3 sztuki
Cukier – 150 g
Śmietana – 250 ml
Mąka pszenna – 300 g
Proszek do pieczenia – 1 opakowanie
Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Ubij mikserem jajka i cukier. Wlej śmietanę nie przerywając ubijania. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.
Usuń pestki z owoców i pokrój w małe ćwiartki. Blachę do pieczenia 35 x 25 cm wyłóż pergaminem, wylej na nią ciasto, równomiernie rozprowadź, ułóż na górze kawałki moreli. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Deser odstaw do ostygnięcia np. na metalowym ruszcie i posyp cukrem pudrem. Smacznego!