Pyszne ciasto z morelami. Smakuje obłędnie. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Słodkie ciasto nasączone aromatycznym sokiem i delikatne, rozpływające się w ustach morele to połączenie wręcz idealne! Nie tylko jego walory smakowe są zachwycające, również piękny wygląd zbiera same pochwał i komplementy!

Przepis nie wymaga wymyślnych i drogich składników, przygotowuje się je również dziecinnie prosto! Ciasto jest umiarkowanie słodkie, bardzo miękkie i puszyste…będzie świetne do popołudniowej kawy w gronie przyjaciół! Po prostu musisz je spróbować!

Składniki

  • Morele – 12 sztuk
  • Jajka – 3 sztuki
  • Cukier – 150 g
  • Śmietana – 250 ml
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Proszek do pieczenia – 1 opakowanie
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Ubij mikserem jajka i cukier. Wlej śmietanę nie przerywając ubijania. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i wymieszaj łyżką.

Usuń pestki z owoców i pokrój w małe ćwiartki. Blachę do pieczenia 35 x 25 cm wyłóż pergaminem, wylej  na nią ciasto, równomiernie rozprowadź, ułóż na górze kawałki moreli. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Deser odstaw do ostygnięcia np. na metalowym ruszcie i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!