Ciasto „Paul Robeson” – Zakochacie się w nim. Smaczne i efektowne, proste w wykonaniu

Dziś pokażemy Ci przepis na deser, który swoją nazwę zyskał dzięki aktorowi i piosenkarzowi Paulowi Robesonowi. Jest to czekoladowe ciasto o soczystym i aromatycznych zapachu.

Nawiązanie jego nazwy do operowego śpiewka nie jest przypadkowe. Ciasto z czekolady symbolizuje skórę autora, polewa na wierzchu jego włosy, a biały krem uśmiech. Pieczenie biszkoptów wymaga przestrzegania kilku ważnych zasad. Nie należy zastępować masła margaryną rośliną.

Koniecznie trzeba wykorzystać dobrej jakości kakao, co zapewni odpowiedni kolor oraz aromat i smak. Ważnym aspektem jest także tłusta śmietana, dzięki której krem będzie gęsty i puszysty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego też należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie. Wyjątek dotyczy śmietany, która powinna znaleźć się na blacie roboczym bezpośrednio przed ubijaniem.

Znając powyższe zasady, możemy przejść do przygotowania naszego ciasta.

Składniki:

  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 200 gramów cukru,
  • 80 gramów masła extra,
  • 2 jajka,
  • 600 gramów śmietany 18%,
  • 250 ml kefiru,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 10 gramów cukry waniliowego,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Do głębokiej miski wsypujemy kakao, mąkę i sodę oczyszczoną. Ubijamy jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy stopione wcześniej masło i mieszamy wszystkie składniki, używając trzepaczki. Dodajemy kefir i całość ponownie ubijamy. Następnie wlewamy do suchych produktów i mieszamy, aż do momentu otrzymania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Formę o średnicy 23-25 cm wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180’C. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Górną warstwę o grubości ok. 2 cm odcinamy. Drobno siekamy. Pozostałą część kroimy wzdłuż na 3 równe części.

Aby przygotować krem, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy drobno zmielone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.

Wszystkie warstwy, boki oraz górę ciasta smarujemy dokładnie przygotowanym kremem. Obsypujemy posiekaną warstwą biszkoptu. Ciasto dekorujemy wybranymi owocami np. śliwkami lub wiśniami.

Wyjątkowy smak naszego ciasta czekoladowego doskonale podkreśla puszysty krem i orzechy. Dodatek kwaśnych owoców sprawia, że deser nie będzie mdły. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!