Ten przepis to pyszne, gęste ciasto z polewą czekoladową, przełożone dżemem.

Ciasto czekoladowe przełożone dżemem jest pyszne i bardzo bogate. Ten przepis jest wart wysiłku. To ciasto jest idealne dla miłośników czekolady.

Składniki:

  • Szklanka chleba półkruchego
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Szklanka oleju
  • Szklanka musli z czekoladą
  • Czereśnie lub posiekane orzechy
  • Proszek do pieczenia

Nadzienie:

  • Dżem, kwaśny, jeśli można

Polewa:

  • Słodka bita śmietana
  • 200 g czekolady do gotowania.

Jak przygotować:

Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i musli). Dla podkreślenia smaku dodaj szczyptę soli. Wymieszaj olej z jajkami. Oddziel żółtka, a następnie ubij pianę z białek. Delikatnie dodaj pianę z białek do ciasta.

Blachę do pieczenia wysmarować masłem i posypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto na blachę. Posypać ciasto połówkami wiśni pokrojonymi w plasterki. Można je przygotować np. z kompotu. W trakcie pieczenia będą delikatnie wpadać do ciasta. Jeśli nie chcesz lub nie masz wiśni, możesz zastąpić je posiekanymi orzechami.

Piecz ciasto przez 20 minut w temperaturze 180°C. Twój piekarnik może mieć inny czas pieczenia. W Twoim piekarniku czas pieczenia może być inny. Gdy ciasto będzie już prawie gotowe, poczujesz wspaniały aromat. Do sprawdzenia ciasta użyj patyczka.

Gdy ciasto jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Posmaruj je dżemem (np. morelowym). Dodaj czekoladę. Czekolada powinna być roztopiona. Dodaj do masy bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Można też dodać do masy roztopioną czekoladę i kwaśną śmietanę. Śmietana zmiękczy czekoladę i zapobiegnie jej stwardnieniu. Polewę czekoladową można wykorzystać do udekorowania wierzchu tortu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!