
Wszyscy chcemy jak najczęściej sprawiać przyjemność naszym bliskim, zwłaszcza dzieciom, pysznymi i smacznymi słodyczami. Niestety kupne wypieki pełne są niepotrzebnych, niezdrowych dodatków i konserwantów. Dlatego najlepszą opcją jest przygotowanie przepysznych deserów samodzielnie!
Domowe ciasto „Witiaż” to prosty i niesamowicie pyszny deser, który dosłownie rozpływa się w ustach! A jak wygląda – bajecznie!
Składniki
- Mąka pszenna – 2 szklanki
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier – 1,5 szklanki
- Masło – 400 g
- Kwaśna śmietana – 200 g
- Orzechy włoskie – 1 szklanka
- rodzynki – 1 szklanka
- Soda – 1 łyżeczka
- Kakao w proszku – 2 łyżki
- Gotowane mleko skondensowane – 350 g
Przygotowanie
-
- Ubij mikserem jajka i cukier, aż składniki połączą się jednolicie. Następnie dodaj śmietanę, 200 g miękkiego masła i ponownie wymieszaj. Kolejno dodaj sodę i powtórz czynność.
-
- Ciasto podziel na 3 części: do jednej dodaj zmielone orzechy, do drugiej rodzynki, a do trzeciej kakao. Dokładnie wymieszaj każdą z nich. Ciasta piecz w okrągłej formie przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
- W międzyczasie ubij skondensowane mleko z pozostałym masłem. Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Posmaruj gotowe ciasta kremem.
- Posmaruj również jego wierzch i brzegi. Udekoruj wypiek zmielonymi orzechami. Użyj np. szprycy cukierniczej, aby udekorować czekoladą górę ciasta według własnego uznania.
Smacznego!