Ciasto „Słodki orzech”. Genialnie prosty i szybki przepis. Zakochacie się w tym cieście
5 031
To ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników deserów z orzechami!
Chociaż zawiera dość dużo skondensowanego mleka jest umiarkowanie słodkie. Idealne na każdą okazje – urodziny, imieniny, święta czy po prostu wtedy, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego do kawy!
Składniki
Mąka pszenna – 3 szklanki
Białka jajka – 4 sztuki
Żółtka jajka – 4 sztuki
Margaryna – 300 g
Orzechy włoskie – 2 szklanki
Masło – 200 g
Soda – 1 łyżeczka
Ocet – 0,5 łyżeczki
Cukier waniliowy – 5 g
Cukier – 1 szklanka
Gotowane mleko skondensowane – 05 l
Przygotowanie
Połącz żółtka z mąką i margaryną. Sodę wymieszaj z octem i dodaj do ciasta. Zagnieć ciasto i podziel je na trzy części.
Ubij schłodzone białka i cukier na sztywną pianę. Drobno posiekaj orzechy (mogą być to również orzeszki ziemne) i połącz je z białkami.
Włóż jedną część ciasta do formy, równomiernie rozprowadź i piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Powtórz czynność z pozostałymi ciastami. Ciasta ostudź. Wymieszaj skondensowane mleko z masłem.
Posmaruj wszystkie ciasta przygotowanym kremem, gotowe ciasto udekoruj orzechami i wstaw do lodówki na 5 godzin. Smacznego!