Warto zapisać ten przepis na delikatne ciasto z kremem, które smakuje obłędnie.

Najpierw zabierz się za przygotowanie kremu. Do miski wbij żółtka, wsyp kaszę mannę, cukier waniliowy, puder, wlej 200 ml mleka. Całość zmiksuj na gładką masę. Do garnka dodaj 800 ml mleka i zagotuj. Dodaj do tego przygotowaną wcześniej masę, wymieszaj i ugotuj krem, Wylej go do miski i przykryj folią spożywczą. Odłóż to aż do ostygnięcia.

Teraz przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj kakao. W osobnej misce ubij białka na pianę. W innym naczyniu ubij żółtka wymieszane z cukrem. Dolej do nich wodę i wsyp mieszanki suchych składników. Całość zmiksuj. Stopniowo dodawaj pianę z białek delikatnie mieszając.

Przygotuj formę o wymiarach 36×20, posmarują ją olejem lub masłem i obsyp mąką. Wylej na nią ciasto i rozsmaruj równomiernie. (Aby pozbyć się pęcherzyków powietrza postukaj blachą o blat) Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C piekąc je przez ok 35-40 min. Następnie wyjmij do wystudzenia.

W tym czasie ubij chłodny krem z wyjętym wcześniej masłem. Później rozsmaruj równomiernie na biszkopcie. Na koniec wykonaj polewę. Podgrzej śmietanę i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Rozpuść ją i ubijaj do czasu połączenia się składników.

Polewę wylej na krem i ciasto włóż do lodówki, aby zastygła. Jeśli chcesz, możesz udekorować porcję ciasta startą czekoladą i listkami mięty. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!